Naš Ajvar

21765353_712397422283505_8824549443131683516_n

Recept za ajvar nisam uspjela dobiti gotovo od nikoga. Valjda je to jedan od onih recepata koji se ili

a) podrazumijevaju
b) se ne otkrivaju nikome

Ipak malo sam istraživala pa sam ‘sklepala’ neki svoj i podijelit ću ga s vama 🙂 jer eto, baš sam dobra.

SASTOJCI:

  • 9 – 10 kg crvene rog paprike
  • 3-4 kg patliđana
  • 2-3 dcl ulja
  • 0,5 dcl jabučnog octa
  • 2 češnja češnjaka
  • sol
  • papar
  • chilli (opcionalno)

POSTUPAK:

  1. Papriku operite hladnom vodom i obrišite suhim ubrusom ili krpom da bude suha
  2. Pećnicu zagrijte na 225°C
  3. Oprane i osušene paprike poslažite na papir za pećenje i pecite cca 30-40 minuta. Vrijeme pećenja teško je točno odrediti. Na početku će trebati nešto više, prema kraju kraće jer će pećnica biti jako vruća. Kada paprike dobiju crne velike fleke to ne znači da su nužno zagorile. Zagorila je moguće samo kora što je ok.
  4. Kada su gotove paprike stavite u posudu, lonac ili nešto što ima poklopac. Poklopac odmah stavite i pustite da se napare kako bi se koža lakše gulila. Minimalno pola sata, a može i duže.
  5. češnjak očistite od prve kore, ali češnjeve ostavite u njihovoj kori, zamotajte ih u aluminijsku foliju i pecite oko 40 minuta zajedno s jednom ‘rundom’ paprika
  6. Patliđane pecite isto kao i paprike i pustite da se napare radi lakšeg guljenja.
  7. Kada krenete guliti paprike vodite računa da skinete svu koru, odstranite peteljku i sve koštice. Očišćene paprike redajte u cjedilo kako bi se čim više tekućine ocijedilo
  8. Jednako napravite i s patliđanima
  9. Češnjak kada je gotov će unutar ljuskica biti kao jedna divna krema, očistite od ljuski i stavite na stranu
  10. Kada imate sve sastojke spremne, vrijeme je da ih izmiksate.
  11. Tradicionalno se ajvar melje u mašinama za mljevenje mesa, ali u današnje suvremeno doba možete koristiti i multipraktik ili štapni mikser.
  12. U posudu za kuhanje tj. lonac izlijte oko 1 dcl ulja pa presipajte pa stavite izmiksanu smjesu od paprika, patliđana i češnjaka
  13. Posolite, popaprite, po želji dodajte chillija pa kuhajte i konstantno miješajte kuhačom
  14. Važno je da sva tekućina pokuha i da ajvar bude kremat. Kroz kuhanje dodajte još oko 1 dcl ulja. u toku kuhanja dodajte ocat.
  15. Probajte s vremena na vrijeme dok miješate, no ukoliko vam se čini da nije dovoljno slano evo jedne male cake – uzmite malo ajvara na jednu čajnu žličicu, stavite na je na tanjurić i u frižider da se ohladi. Okus ćete puno bolje osjetiti kada je ajvar hladan nego vruć
  16. Staklenke operite vrućom vodom i stavite na lim za pećenje zajedno s poklopcima pa stavite u pećnicu na oko 100°C dok se u potpunosti ne osuše i punite ih vruće vrućim ajvarom, poravnajte površinu i prelijte tankim slojem ulja, pa zatvorite dok su tople i ponovo postavite u lim za pećenje i na oko 30 minuta vratite u pećnicu na 70°C pa isključite pećnicu ostavite da se hladi do jutra pa pospremite na hladno mjesto.

Mislim da nisam ništa zaboravila. Zapravo je vrlo jednostavno, vrlo fino, vrlo zdravo i domaće.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

One Comment Add yours

  1. Petra says:

    Odlično izgleda!

    Like

Leave a comment