Banana bread bez glutena

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20992535_1659169347435295_3167839837562299949_n

Sreća je moja da se ne bojim glutena, sreća je prava zapravo što se ne moram bojati glutena.

I dalje sam mišljenja da je ovo za pojedince trend, ali na žalost za mnoge i problem, pa je zato dobro da u današnje vrijeme imamo sve više proizvoda bez glutena na policama prodavaonica.

Nedavno sam kupila kokosovo brašno koje je – pogađate – bez glutena, i stoji mi već tjednima u ormariću i čeka neke ‘bolje’ dane, tj. čeka da nađem neki recept kako da ga koristim.

Onda pak se sjetim kako nisam dugo radila banana bread.

Vani kiša lije, temperatura je taman da pećnica malo ugrije. Van ionako ne mogu, banana imam. Zasukala rukave i idemo.

SASTOJCI:

  • 3 srednje banane – zrele
  • 65g kikiriki maslaca – može i neki drugi orašasti maslac
  • 1,5 žlica meda
  • 1/2 žličice vanilije (ekstrakta)
  • 2 velika jaja
  • 65g kokosovog brašna – baš brašna, ne ribanog kokosa koji koristimo za čupavce
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 banana cijela – za dekoraciju (opcionalno)
  • 2 žličice kokosovog šećera (može i običan šećer)

PRIPREMA:

  1. pećnicu zagrijte na 180°C
  2. lim za pećenje namastite i/ili obložite masnim papirom. Ja sam koristila lim dimenzija 28×10 cm
  3. u jednu manju posudu pomiješajte suhe sastojke: brašno+cimet+doa bikarbona+prašak za pecivo+sol
  4. 3 zrele banane zajedno sa medom izmiksajte u multipraktiku, smoothie shakeru ili jednostavno izdrobite vilicom najbolje što možete da dobijete kremu bez grudica
  5. bananama i medu dodajte maslac od kikirikija i vaniliju pa promiješajte dobro pjenjačom
  6. zatim dodajte jaja i dobro izmješajte
  7. dodajte suhe sastojke i promiješajte brzo spatulom ili pjenjačom jer kokosovo brašno jako brzo upija tekućinu
  8. smjesu rasporedite u lim za pećenje, poravnajte površinu
  9. ukoliko ste odabrali da ukrasite dodatnom bananom, prepolovite je po dužini i sredinu okrenite prema gore i lagano utisnite u smjesu
  10. posipajte s malo kokosovog šećera i stavit u zagrijanu pećnicu
  11. pecite na 180°C 40-45 minuta
  12. kada je banana bread gotov pustite ga da se ohladi barem 15 minuta, zatim ga izvadite iz lima jer će ga još vrućeg biti jako teško rezati
  13. Poslužite ga kao desert, kao doručak ili međuobrok

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s