Crostata s pekmezom i ricottom

Jedete li pekmez za doručak uz malo maslaca na svježem kruhu? Ja baš i ne, nekako je ta navika ostala u djetinjstvu. Na žalost.

Pekmeze, džemove i slično obično koristim za kolače i druge slastice. I tako se dogodi da u frižideru imam nekoliko teglica različitih pekmeza.

Htjela sam nekako iskoristiti tih nekoliko različitih pekmeza pa sam naišla na kolač koji se činio idealan za ovu ideju.

U originalnom receptu korišten je kiselkasti pekmez od višanja, no moji pekmezi također su savršeno poslužili, tako da ne brinite, nego skupite pekmeze iz frižidera.

P5146693_1.JPG


SASTOJCI:

Za tijesto:

  • 250 g glatkog brašnja
  • 100 g šećera
  • 125 g hladnog maslaca
  • 1 cijelo jaje + jedan žutanjak
  • naribana korica jednog limuna
Za nadjev:

  • 250 g pekmeza
  • 500 g ricotta sira
  • 1 cijelo jaje + 2 žutanjka
  • 100 g šećera + 1 vanili šećer (burbon)

POSTUPAK:

  1. Za tijesto pomiješajte brašno i šećer, pa dodajte na kockice narezan hladni maslacugar in a bowl.
  2. Zatim dodajte koricu limuna i jaje + žutanjak. Zamijesite tijesto pa zamotajte u prozirnu foliju i pustite u frižideru minimalno 30 minuta, a možete i duže
  3. Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev
  4. Istucite ili miksajte na slaboj brzini riovtta sir, jaja, žutanjke i šećer dok ne dobijete glatku kremu.
  5. Kada je tijesto ohlađeno, izvaljajte ga na pobrašnjenoj površini i prebacite na posudu promjera oko 26cm, pa odrežite rubove.
  6. Na tijesto ravnomjerno razmažite pekmez pa polako izlijte kremu od ricotte i jaja i poravnajte tako da prekrijete pekmez.
  7. Višak tijesta možete razvaljati u trakice i prekriti preko kreme ili sačuvajte za drugi puta.
  8. Pecite crostatu na 180°C u prethodno zagrijanoj pećnici oko 50 minuta ili dok se površinski nadjev zarumenio, a u sredini još ostalo malo mekši.

SAVJET: višak bjelanjaka iskoristite za fine puslice

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s