Super mekana hambi peciva

Iako na svakom uglu nas čeka neka od pekarnica, ja i dalje obožavam miris domaćih peciva i kruha, kiflica i ostalog.

Pa sam tako već dugo bila u potrazi za nekim dobrim receptom za mekana peciva za hamburgere.

Činjenica je isto tako da su domaća peciva kao i domaću kruh koji doma pećemo, najbolji kad su još topli ili barem taj dan. Već drugi dan pomalo su suhi, ali svejedno je okus puno puno bolji.

Zadnjih par godina oštro i meko brašno kupujem iz mlina i obožavam ga. Ne mogu istaknuti ZAŠTO je bolje, ali jednostavno je bolje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SASTOJCI:

350 ml toplog mlijeka (ne vrućeg)
1 veliko jaje
60 g maslaca
2 jušne žlice šećera
25g svježeg kvasca ili jedna vrećica (7g) suhog kvasca
1 žličica soli
400g-500g glatkog brašna

1 jaje za premaz
sezam (ili mak) za posipanje

POSTUPAK:

– u mlijeko dodajte otopljeni maslac, šećer i kvasac pa promiješajte i pustite da se zapijeni
– u posudi u kojoj ćete mijesiti tijesto pomiješajte sol i 400g brašna
– kada je kvasac odradio svoje (obožavam taj dio) izlijte ga u brašno, pa dodajte jaje i umutite u tekućini pa zamijesite tijesto
– ovo tijesto je dosta mekano i ljepljivo …
– postepeno dodavajte brašno, maksimalno do 100g, no nikako više jer tijesto prije dizanja će ostati pomalo ljepljivo
– namastite blago posudu u kojoj će se tijesto dizati pa pokrijte i pustite na toplom mjestu bez propuha da se diže oko sat vremena

– kada se tijesto udvostručilo, podijelite ga na jednake kuglice (možete vagati da budu jednake) cca 80g i trebalo bi ih biti 10-12 komada.
– formirajte kuglice i postavite ih na papir za pećenje pa pustite da se dižu još nekih 40 min.
– kroz vrijeme kako se dižu primjetit ćete da sada već poćinju izgledati lijepo i nalikovati pecivima kakva želimo.
– obavezno ostavite prostora između peciva kako se ne bi zalijepila u fazi dizanja.
– meni je na veliki lim stalo 6 peciva bez dodirivanja 🙂
– nakon dizanja (cca 40 min) premažite peciva razmućenim jajem u koje ste dodali malo vode da se razrijedi i bude lakše razmazivo, pa posipajte sezamom (ili makom)
– pecite peciva na 190°C 15-20 minuta, odnosno dok se ne zarumene

Predlažem da ih isti dan servirate punjene mesom i povrće, umacima, sirom … ili nekom drugom omiljenom ‘hambi’ kombinacijom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s