Hrskavi štapići od palente i quinoe

Ono kad si foodie, pravi gurman, a trudiš se jesti zdravo. I onda muku mučiš s idejama kako da svakodnevni ručkovi ne budu dosadni, sivi i nezanimljivi.

Veliki sam ljubitelj palente u različitim oblicima pa me ovo jelo oduševilo.

Već sam radila štapiće od palente, ali ovaj puta sam ih malo obogatila.

Neki će reći da nije ovo baš tako zdravo ali svejedno mislim da je bolja opcija od recimo prženih krumpirića.

Ovo jelo može biti prilog, a može biti i obrok za sebe, snack i slično.

SASTOJCI (za dvije osobe):
500ml vode
110g palente (instant)
25-30g quinoe
50g parmezana
15g maslaca
1,5 žličica soli
maslinovo ulje

umak po želji

IMG_1459

POSTUPAK:
– quinou isperite u toploj vodi, stavite sa strane
– zakuhajte 2,5 puta više vode nego što imate quinoe; koristite šalicu za mjeru.
– quinou kuhajte oko 15 minuta i pustite sa strane.
– zagrijte vodu sa soli, zatim usipajte palentu i pjenjačom miješajte
– kuhajte kratko, dok se smjesa ne zgusne.
– maknite s vatre pa umiješajte maslac, quinou i parmezan.
– izlijte u prethodno namaščenu posudu oko 20×20 cm
– pustite da se u potpunosti ohladi i stvrdne, najmanje 1,5-2 sata

IMG_1444

– kada se palenta ohladila i učvrstila, izvadite je na komad prozirne folije.
– pripremite lim za pećenje na koji ste stavili masni papir.
– pećnicu zagrijte na 210°C
– režite palentu pažljivo na štapiće i poredajte na masni papir
– premažite maslinovim uljem u stavite peći oko 30-35 minuta ili dok ne poprimi koricu i zarumeni se.
– poslužite uz omiljeni umak od rajčice

IMG_1446IMG_1451FullSizeRender

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s