Proljetna rolada s limetom, kokosom i bijelom čokoladom – Jamie Magazine

Ove godine napokon sam se odlučila pretplatiti na svoj omiljeni časopis – onaj Jamie Olivera – i to na originalno UK izdanje.

Izdanje iz ožujka ipak, dobila sam od prijateljice kao suvenir iz Londona. Tako me dobro zna da mi je umjesto magneta ili čokolade donijela ono što me najviše razveselilo.

IMG_1287

I tako listam, uživam u super fotkama i zaljubim se u roladu od kokosa i limete. Savršenstvo. I odmah drugi dan odlazim po sastojke i nailazim na neke prepreke, ali ipak, snašla sam se pa ću vam zato i prezentirati ovaj recept.

Često me pitate kakve su knjige i časopisi Jamie Olivera i jesu li sastojci dostupni kod nas za većinu istih.

Neke namirnice jesu nezgodne jer ih možda nema svugdje u supermarketima, ali postoje alternative.

FullSizeRender

SASTOJCI:

300g bijele čokolade – ovdje možete koristiti mliječnu čokoladu, ali predlažem da koristite Kandit čokoladu za kuhanje i slastice jer je malo manje masna
150 ml coconut cream – dobila sam informaciju da kremu od kokosa možete kupiti u BIO&BIO prodavaonicama, no ja je nisam našla na policama, predlažem da koristite vrhnje za šlag i to 100ml
3 limete – u original receptu, dvije, ja sam koristila 3 manja
– maslac i masni papir
– 100g glatkog brašna
– 25g ribanog kokosa 
– 300g šećera
– 1 žličica praška za pecivo
– 1/2 žličice sode bikarbone
– prstohvat soli
– 3 jaja
– 2 velika bjelanjka
– 100ml ulja
– 100ml kokosovog mlijeka (iz konzerve)
– ‘čips’ od kokosa (opcionalno)

POSTUPAK:

– za početak napravite kremu: čokoladu natrgajte i stavite u staklenu posudu pa prelijte sa slatkim vrhnjem koje ste prethodno zagrijali. Čim počne pokazivati znakove vrenja možete ga maknuti s vatre i preliti čokoladu.
– u smjesu naribajte koricu limete (2 ili 3), promiješajte dok se čokolada u potpunosti otopi pa stavite da se hladi u frižider.


– pećnicu zagrijte na 180°C, veći protvan za pećnicu (30x40cm) blago namastite i prekrijte papirom za pećenje.
– u posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, ribani kokos, 175g šećera, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol
– u većoj posudi pomiješajte 3 žutanjka, ulje, kokosovo mlijeko pa pomiješajte sa mješavinom suhih sastojaka koje dodajte postepeno, ne sve odjednom.
– u usku i višlju posudu stavite 5 bjelanjaka i prstohvat soli, a sa strane pripremite 75g šećera.
– miksajte bjelanjke dok ne dobijete snijeg pa dodajte postepeno šećer i miksajte dok ne dobijete nešto kao smjesu za puslice odnosno čvrsti i slatki, pomalo ljepljivi snijeg.
– pomiješajte spatulom bjelanjke i prethodno pripremljenu smjesu Mješajte pažljivo kako ne bi istjerali zrak iz bjelanjaka
– rasporedite smjesu u lim za pećenje i pecite 16-20 min ili dok nije porumenilo i skroz da je pećeno. Provjerite čačkalicom.
– pripremite jednu čistu krpu koju ćete blago namočiti vodom da bude blago vlažna pa pažljivo preokrenite pečeni biskvit. Odtranite masni papira pa nakon 5-10 minuta zarolajte kako se biskvit ne bi lomio kasnije.
– pustite da se u potpunosti ohladi biskvit, a za to vrijeme pripremite ostatak.


– iscijedite sok dvije limete u tavu ili posudu za umake i dodajte preostalih 50g šećera.
– kada se šećer otopio pustite da malo kuha dok ne dobijete sirup, pa stavite na stranu da se malo ohladi.
– prije sastavljanja rolade izvadite kremu iz frižidera i miksajte kratko dok se smjesa ne zgusne.
– odrolajte biskvit i pokapajte ravnomjerno sirupom.
– zatim premažite kremom od bijele čokolade ali s odmakom od bočnih rubova zbog rolanja koje će malo istisnuti kremu.
– zarolajte i stavite na pladanj da se ohladi.
– tostirajte čips od kokosa na suhoj tavi tek toliko da dobije malo boje.
– kada se ohladila i stisnula rolada, posipajte je šećerom u prahu i tostiranim čipsom od kokosa pa servirajte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s