Ljubičanstveni gnocchi

Moji ljubljeni batat…

Ostalo nam je par komada i odvažila sam se napraviti njoke.

Jednom sam davno, na sam Badnjak, radila njoke od krumpira i plakala nad njima jer nisu uspjeli. I zato se dugo nisam usudila ponovo se primiti njoka.

Ipak, ovi zadnji, i to ljubičasti batati, jednostavno su željeli postati njoki.

Stvar je na kraju ispala tako jednostavna da jedva čekam da probam ovaj recept s narančastim batatom.

IMG_0947

SASTOJCI:

1kg batata (može i malo više, do 1200g)
200g ricotta sira
100g ribanog parmezana
1 prstohvat soli
malo papra
malo chilli praha
malo češnjaka u granulama
130-200 g glatkog brašna

PRIPREMA:

– zagrijte pećnicu na 200°C
– batate operite, na par mjesta piknite vilicom i stavite na masni papir
– pecite u pećnici oko 1 sat; ako su batati manji pecite ih dok ne omekane
– izvadite batate kad su gotovi i pustite par minuta da se ohlade pa ih ogulite i stavite u posudu pa od njih napravite pire. Pire nikako nemojte raditi mikserom ili štapnim mikserom nego drobilicom za pire
– pričekajte da se pire ohladi u potpunosti
– u drugoj posudi pomiješajte ricottu, parmezan, začine
– kada se pire od batata ohladio, pomiješajte ga sa smjesom ricotte i parmezana
– dodajte prvo 130g brašna i zamijesite mekano tijesto. Ako je previše mekano ili ljepljivo dodajte još malo brašna
– podijelite tijesto na 4 ili 8 dijelova, zarolajte i režite njoke željene veličine
– kuhajte u slanoj vodi dok njoki ne izvire na površinu
– poslužite uz omiljeni umak ili samo s maslacem i parmezanom

Ja sam oduševljena koliko je to fino. Jedan dio sam zamrznula za drugi puta.
Mi smo jeli s umakom od gljiva i vrhnja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s