Pureće ćufte u šalši punjene mozzarellom

Najteže je kada si gurman, foodie u svakom smislu riječi i želiš se hraniti – ZDRAVO. Onda s vremenom se počneš uvjeravati da i zdravo može biti fino.

… i može. Uz malo truda i zdravo može biti fino i fino može biti zdravo.

Naravno, uvijek su tu ‘cheat’ dani kad si dam oduška pa si priuštim nešto malo manje ‘zdravo’

Ovaj puta radila sam ćufte od mljevene puretine, punila sam ih mozzarelom i prelila šalšom od pelata, luka, češnjaka i bosiljka.

Ovaj recept će biti dosta ‘odokativan’ jer kada pripremam slana jela vrlo često improviziram, dodajem neke sastojke prema okusu. Potrudit ću se, ipak, da napišem čim točnije recept.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SASTOJCI:

Za ćufte
500g mljevene puretine
šaka peršina
3 jušne žlice parmezana
3 jušne žlice zobenog brašna
1 jaje
češnjak u granulama
sol
papar
chilli prah
mozzarella
maslinovo ulje

Za šalšu
1-2 limenke (400g/240g) pelata
sol
papar
šećer (1 žličica)
maslinovo ulje
svježi bosiljak
1 glavica luka
češnjak (u granualama ili svježi)
umak od rajčice (*opcionalno)

POSTUPAK:

  • Luk nasjeckajte na sitne kockice i lagano popržite na na malo maslinovog ulja
  • Pelate usitnite vilicom i nožem i dodajte luku zajedno s ostatkom soka od pelata
  • Začinite sa soli, paprom i malo šećera, pa uz dodatak malo vode pirjajte
  • Možete dodati i umaka od rajčice po želji. Dodajte češnjak (u granulama)
  • Ako koristite svježi češnjak, stavite ga na luk prije pelata
  • Nakon 15-20 minuta pirjanja dodajte svježi bosiljak i stavite na stranu
  • Meso stavite u posudu u kojoj možete miješati
  • Peršin nasjeckajte na sitno i dodajte u meso
  • Dodajte začine, jaje, parmezan i zobeno brašno
  • Izmiješajte rukama, ali ne previše da se meso ne usitni previše. Važno je da su ostali sastojci dobro izmiješani s mesom.
  • Ostavite kratko da odstoji
  • Krenite s izradom okruglica odnosno ćufti. Odredite količinu ovisno o tome koliko velike želite da ćufte budu.
  • Ćufte možete puniti kuglicama mozzarelle ili možete raditi ćufte bez mozzarelle
  • Prvo napravite sve ćufte pa ih na laganoj vatri i malo maslinovog ulja pecite sa svim strana. Ne predugo da mozzarella ne iscuri van. Vrtite ih tako da se zarumene sa svih strana
  • Zatim ćufte stavite u jedan red u posudu za pećenje
  • Prelijte ih šalšom i posipajte parmezanom
  • Pecite u pećnici na 180°C oko 15-20 minuta (prethodno zagrijte pećnicu)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IDEJE ZA SERVIRANJE:

Moj prilog su bili integralni špageti. Drugi dan sam uz ćufte poslužila kuhanu brokulu. Ideja je bezbroj. Možete ih poslužiti uz pire od batata, uz kuhani proso ili bulgur ili nešto drugo što vam se taj dan jede.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s