Non Plus Ultra

I opet, ON je kriv 🙂

Godinama me ‘gnjavi’ da mu napravim non plus ultra keksiće za Božić.

Iz godine u godinu tražim recepte, pa nisam sigurna, joj pa te puslice, uvijek problemi s puslicama…

I tako prošle godine pronađem recept, probam i zaljubim se … ovi keksići nisu jednostavni za napraviti, ali su mmmmmmmmmmmmmm nešto prefino.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SASTOJCI:
280g oštrog brašna
250g maslaca
3 žutanjka
60g šećera (kristalni ili u prahu)
vanilija ekstrakt 1 žličica
(ili umanjite količinu šećera za 10g i stavite jedan vanili šećer)

Za puslice:
3 bjelanjka
200g šećera
prstohvat soli

pekmez po želji – čvršći, kako bi se keksići lakše zalijepili.

PRIPREMA:
– pomiješajte brašno i šećer pa dodajte hladni maslac narezan na kockice i rukama pomiješajte dobro tako da dobijete mrvljivu smjesu, slično kao prhko tijestko.
– dodajte zatima vaniliju i žutanjske pa miješajte dok se sve ne sjedini u tijesto.
– tijesto će se lijepiti za ruke, ali to je u redu.
– prebacite tijesto u prozirnu foliju, formirajte krug i stavite da se hladi, odnosno da se stvrdne kako bi lakše valjali.
– kada je tijesto odstajalo, pobrašnite površinu i izvaljajte tijesto na debljinu od oko 5mm
– izrezujte željeni oblik, ali pokušajte koristiti čim manji kako bi finalno keksi bili manji, otprilike za jedan zalogaj. za ovaj oblik može poslužiti npr. čašica za rakiju.
– poslažite izrezano tijesto na lim na masni papir.
– ostavite između keksa manji razmak.
– probajte voditi računa da imate parni broj kružića kako bi svaki imao svoj par 🙂
– kada ste svo tijesto izrezali i posložili na limove pripremite puslice.
– bjelanjke stavite u posudu za miksanje, po mogućnosti užu i visoku.
– u bjelanjke dodajte prstohvat soli pa miksajte dok se ne pretvore u snijeg, no ne posve čvrst.
– zatim dodavajte jednu po jednu žlicu šećera dok miksate.
– snijeg je sada već trebao biti čvrst.
– miksajte dok se šećer u potpunosti ne razgradi, ako i nije u potpunosti, nije za brinuti, ako je snijeg čvrst, to je to 🙂
– pomoću dresir vrećice ili obične vrećice za zamrzavanje formirajte na svaki komad tijesta suzicu od snijega.
– pećnicu zagrijte na 160°C pa pecite keksiće 20 min.
– izvadite i pustite da se hladi.
– kada su se u potpunosti ohladili, keksiće spojite s malo pekmeza.
– budite nježni jer su puslice vrlo krhke i mogu se odlomiti od keksa…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Jasmina says:

    Ovi kolačići izgledaju predivno!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s