Ginger Raspuknutići

Raspuknutići ili Crinkle cookies zadnjih par godina su postali jako popularni i neizbježni na našim blagdanskim stolovima.

Uglavnom raspuknutići dolaze u čokoladnoj varijanti. Na mom blogu možete pronaći recept i za one s limunom.

Ove godine htjela sam probati nešto malo drugačije i moram reći, ovi su me raspuknutići okusom totalno osvojili.

Umjesto ginger čovječuljaka, ovaj puta ginger raspuknutići.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

SASTOJCI:
SUHI
390g brašna
160g smeđeg šećera
3/4 žličice sode bikarbone
1 jušna žlica cimeta
1,5 jušna žlica začina za medenjake
1/2 žličice soli

MOKRI
170g maslaca
255g melase (molasses) – ja sam je kupila u Mülleru
2 jušne žlice mlijeka

Za dekoraciju
Šećer kristalni
Šećer u prahu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
PRIPREMA:
– suhe sastojke pomiješaj u posudi
– dodaj maslac sobne temperature (ne otopljen) i miješaj rukama tako da se suhi sastojci i maslac dobro povežu (kao kod pripreme prhkog tijesta)
– zatim u smjesu dodaj mlijeko i melasu pa miksaj mikserom
– pusti da se hladi u frižideru ili vani na balkonu na minusu 🙂
– pećnicu zagrij na 176°C
– kada se smjesa stisla, formiraj male kuglice i uvaljaj prvo u kristalni šećer, pa u šećer u prahu i poredaj kuglice na papir za pećenje
– obavezno ostavi razmak jer će se keksići spustiti i raspuknuti
– raspuknutiće peci 10-12 minuta
– kada ih izvadiš iz pećnice, svakako ih ostavi još nekoliko minuta prije nego ih preseliš na rešetku za hlađenje
– keksići će drugi ili treći dan biti bolji dok malo opuste

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s