Family ručak

Nije tajna da me kuhanje veseli … teško je to ljudima za shvatiti. A najviše me veseli kuhati za obitelj i prijatelje.

Napokon smo se uspjeli svi uskladiti s vremenom i obavezama i nedjelja je bila dan za ručak za moju family.

Imala sam dosta vremena za osmisliti neki zdravi, a ne tako običan menu.

MENU:

Predjelo: Juha od buče i pleteni pesto kruh.

Glavno jelo: Slatki pikantni svinjski file, pire krumpir i šarena salata od cikle, boba i feta sira

Desert: Crumble pita od datulja i čokolade

PREDJELO:

Juha od buče
Prošle godine sam pripremila dosta pirea od pečene buče, pa je priprema juhe super lagana i brza.
Češnjak u ljusci ide u foliju pa u pećnicu na nekih 30-40 min, taman dok pripremim sve ostalo.
Luk ću podinstati na svinjskoj masti. Dinstat će se malo duže na nižoj temperaturi da se blago karamelizira.
Na luk dodajem pire od buče i vodu. Začinim sa soli i paprom. Dodajem jednu kocku za juhu.
Češnjak sam istisnula iz ljuske ravno u juhu.
Štapnim mikserom miksam da se luk i češnjak u potpunosti stope s kremastom juhom.
Servirala sam juhu uz kruh s pestom, vrhnje i prema želji s malo peršina, papra, harisse ili chilli praha.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pleteni pesto kruh
Ne znam može li išta bolje ići uz ovu juhu osim ovog kruha. Ovo je zapravo slani aromatizirani kolač.
300 ml tople vode
7g suhog kvasca
1 žličica šećera
200g mekog brašna
120g integralnog brašna
1 žličica soli
sušene rajčice 2-3

3 žlice parmezana
PESTO

Kvasac i šećer pomiješam s toplom vodom i pustim da kvasac učini svoje.
Brašna pomiješam sa soli i sitno nasjeckam sušene rajčice.
Zamijesim mekano tijesto. Po potrebi dodam još malo brašna.
Tijesto pustim da odmara i da se diže 1 sat do sat i pol. Svakako bolje duže nego kraće.
Tijesto se mora dizati daleko od propuha, na toplom mjestu i prekriveno prozirnom folijom i krpom.
Kada se udvostručilo, potrebno ga je ponovo malo izmijesiti, a potom i razvaljaiti u jedan veći pravokutnik.
Preko cijele površine razmazati pesto, ali ostaviti po 1cm od rubova prazno radi lakšeg motanja. Posipati zatim s dvije žlice parmezana i zarolati u roladu pažljivo, a rubove pritisnuti kako se ne bi raspala rolada. Roladu zatim prerezati na dvije jednake polovice po dužini pa isplesti jednu preko druge. Za lakše snalaženje, evo i uputstva kako točno isplesti kruh.

Postaviti ga zatim tako pletenog u posudu za pećenje željenog oblika koju smo prethodno namazalli maslacem ili uljem ili obložili masnim papirom. Posipati još preostalim parmezanom, pa pustiti da se kruh diže još oko 30 minuta do sat vremena.
Pećnicu zagrijati na 180°C
Peći kruh 40 minuta. 

GLAVNO JELO:

Svinjski file i salata od cikle, boba i feta sira
Moja je family jako istančanog ukusa. Probali smo svi svašta i teško da ćemo hvaliti nešto što nam je bilo ‘samo’ ok. O ovom mesu već danima pričaju SVI…
Jedan pakirani svinjski file (PIK) ima oko 500-600g. Ovisno o tome za koliko gladnih pripremate jelo, tolilko filea odaberite.
Ja sam uzela ukupno tri pa je bilo malo više od 1,5 kg mesa.
Ono što je super, je da je ovo meso brzo gotovo, a i jako JAKO fino.
Ono što nam treba:
MESO (1,5 kg)
2 žlice maslinovog ulja

Suhi začini:
3 žličice soli
1,5 žličica cimeta
1,5 žličica cumina
1,5 žličica chilli praha
1/2 žličice papra

Premaz:
1 šalica smeđeg šećera (oko 200g)
2 žlice svježeg češnjaka ili 1 žlica češnjaka u granulama
1,5 žlica sriracha umaka (ili ljuti kečap)
2 žlice blagog kečapa
1 žlica maslinovog ulja

1-2 dcl pive
peršin za serviranje

Za početak, pripremite mješavinu suhih začina pa umasirajte u meso. Pustite na stranu dok se ulje zagrije na tavi. Meso popecite kratko na svim stranama kako bi se stvorila korica. Nemojte peći predugo.
Odmah s tave prebacite meso u posudu za pečenje u pećnici.
Pećnicu zagrijte na 180°C
Premaz dobro promiješajte da dobijete pastu pa premažite preko filea i stavite u pećnicu.
Pazite da meso ne prepećete! 25min najduže na 180°C

SAVJET:
Ako se bojite da je ostalo sirovo, upiknite (iglom ili čačkalicom) file na sredini ili najdebljem dijelu filea. Ukoliko ne izlaze nikakvi sokovi, sigurni ste da je meso gotovo. Ukoliko izlazi crvenkasta tekućina (krv) pustite meso još kratko u pećnici.

Izvadite meso iz pećnice i pustite da odmori još 5 minuta prije rezanja. Možete ga i izvadit iz posude u kojoj se peklo.
Primijetit ćete da se premaz s mesa blago zapekao na dnu posude za pečenje. NO SIKIRIKI. Onih 1-2 dcl pive nastupa upravo sada. Izlijte i deglazirajte ovaj premaz. Tekućina (može biti i voda, ne mora piva) podići će sve što se primilo za posudu i od toga ćete dobiti savršen umak uz meso.
Meso posipajte sa sjeckanim peršinom i servirajte uz pire krumpir.

Salata koju sam servirala samo je jedna od ideja koje su mi sinule po putu…
Kuhana cikla rezana na krupne kocke, Bob i feta sir. Salata je začinjena sa soli, paprom, maslinovim uljem i limunovim sokom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Do deserta moramo malo odmoriti … recept za kolač od datulja i čokolade ide u novom postu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s