Kremasti risotto s oslićem

Nastavljamo s oslićem. Smrznuti oslić moja JE zvijezda ovog ljeta… evo i trećeg jela koje sam smislila iz istog pakiranja smrzutog oslića.

Jednom davno gledala sam osnovni recept za risotto, mog omiljenog Jamie Olivera, pa je tako omjer riže i vode moja baza za svaki risotto, a onda s dodacima inspiracija je beskrajna.

1 šalica riže + dvije šalice vode (iste šalice) – u tome je ‘tajna’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SASTOJCI: 
dva smrznuta oslića bez glave (ne file)
1 šalica (3dcl) riže – za risotto uvijek ARBORIO
1dcl bijelog vina
3-4 mlada luka
2-3 češnja češnjaka
1 šalica smrznutog graška
riblji temeljac
sol
papar
maslinovo ulje
maslac
80g parmezana
*opcionalno: mediteranski začin ili dalmatinski začin (za kuhanje oslića)

POSTUPAK:
1. Prije početka kuhanja risotta, prvo pripremite oslića. Ne morate se zamarati odmrzavanjem. još smrznutog oslića (2 kom.) stavit u posudu s vodom, dodati 1 žličicu soli i začina (mediteranskog ili dalmatinskog) i kuhati. Kada voda zavrije kuhati 15-20 minuta na srednjoj vatri otklopljeno. Zatim izvadite oslića na tanjur i nožićem ogulite kožu. Lakše će biti odstraniti kožu dok je riba još topla. Rastvorite i pustite da se malo ohladi.

2. Zagrijte maslinovo ulje pa na njemu lagano podinstajte mladi luk i češnjak. Posolite malo i dodajte 1 dcl bijelog vina dok se dinsta luk.

3. Na luk zatim dodajte rižu, promiješajte pa dodajte vodu i temeljac. Promiješajte i kuhajte na srednjoj vatri uz povremeno miješanje.

4. Nakon što je dio tekućine pokuhao, dodajte smrznuti grašak, te začinite sa soli i paprom.

5. Miješajte povremeno risotto. Primjetiti ćete kako riža bubri, a tekućina se pretvara u kremu.

6. Sada se oslić već ohladio i možete ga odvojiti od kostiju. Kostiju gotovo da i nema osim one glavne velike i malih kostiju na rubovima. Odstranite kosti i dobit ćete lijepe bijele komad oslića. Kada se ohladi riba je poprilično kompaktna. Ostavite je u većim komadima.

7. Kada tekućina gotovo u potpunosti ishlapi, dodajte 1 žlicu (manju kockicu) maslaca i naribani parmezan pa dobro promiješajte. Smanjite vatru.

8. Probajte pa začinite sa soli i paprom prema potrebi i okusu.

9. Risotto je skoro pa gotovo. Grašaka je kuhan i to al dente, risotto je kremast i aromatičan i samo mu još nedostaje riba. Ribu natrgajte u komade veličine jednog zalogaja pa još jednom sve promiještajte pažljivo i servirajte.

10. Opcionalno: kod serviranja na risotto dodajte listiće bosiljka koji će dodatno istaknuti okuse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Risotto možete jesti i drugi dan. Kod grijanja dodajte malo vode i podgrijte.

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Nina says:

    Super ideja! Odakle je tanjur? odličan je 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s