Trešnje su zakon

Sezona trešanja znači da se bliži moj rođendan. Sjećam se još kao klinka da je uvijek na proslavi mog rođendana pokraj torte stajala i zdjela trešanja.

Malo sam dobila, malo sam kupila i naravno da mi je odmah došlo da pripremim neki kolač od trešanja.

Pa šta bi mogla … pitu, štrudlu, clafoutis …

Odlučila sam se za pitu. Pa sam usput u frižideru našla još par jagoda i pridružila ih trešnjama… malo šećera, malo vanilije i puno strpljenja s tijestom. U pozadini pjeva Justin Timberlake a ja lagano cupkam i mijesim prhko tijesto i pjevam mu da ispadne fino i prhko kako treba.

13315483_514547088735207_7189785857707106637_n

Vani je vruće, a vruće je i u kuhinji. Nema smisla prerađivati ovake divne i nešpricane trešnje. Idemo na najjednostavniju varijantu.

SASTOJCI:
Za prhko tijesto:
250g glatkog brašna
63g oštrog brašna
1 žlica šećera
½ žličice soli
230g maslaca ili margarina, hladnog iz frižidera
5 jušnih žlica ledene vode

Za punjenje:
700 g trešanja (s košticama)
250g jagoda
100-150g šećera
vanilija (ekstrakt)
30g gustina
1 žlica soka cijeđenog limuna
15g maslaca
1 jaje
1 žlica mlijeka
30-50g badema u listićima
30-50g mljevenih badema

šećer u prahu za dekoraciju

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POSTUPAK:

U veliku posudu pomiješajte oba brašna, sol i šećer. Zatim na kocke narežite hladni maslac ili margarin. Zasučite rukave i na posao. Pomiješajte maslac i brašno dok ne dobijete smjesu mrvičaste strukture i bez većih komada maslaca. Zatim dodajte ledene vode i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Ukoliko vam se čini previše ljepljivo i vlažno dodajte malo glatkog brašna.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider. Ako ste nestrpljivi kao ja,  ubrzajte proces hlađenja tako da tijesto stavite u škrinju.

Trešnje odkoštite. Jagode narežite na 2 ili 4 dijela. Pomiješajte trešnje i jagode sa šećerom, vanilijom, gustinom i limunovim sokom.Promiješajte i pustite da stoji.

Kada je tijesto čvrsto, ali ne tvrdo, izvadite ga i razvaljajte u oblik lima u kojem ćete peći pitu. Nemojte previše tanko razvaljati, ne manje od 3mm, idealno bi bilo oko 5mm.
Posudu za pećenje namastite malsacem ili margarinom. Razvaljanim tijestom obložite posudu, a rubove odstranite. Umijesite pa hladite ako je potrebno, ukoliko nije potrebno ovaj dio tijesta služit će nam za vrh pite.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pećnicu zagrijte na 220°C

U posudu za pećenje na podlogu sirovog tijesta rasporedite bademe u listićima i mljevene.

Sada razvaljajte i pripremite trakice za površinu pite.
Na bademe rasporedite voće zajedno sa sokovima koje je pustilo. Na voće rasporedite maslac pa prekrijte trakicama u željenom smjeru.

Razmutite jedno jaje s 1 žlicom mlijeka pa premažite tijesto.

Prvih 20 minuta pecite tijesto na 220°C, zatim smanjite toplinu na 190°C i pecite još oko 30 minuta.
Ukoliko vam se čini da je površina pite previše potamnila, nakon 20 minuta pokrijte pitu aluminijskom folijom, pa otkrijte zadnjih 10tak minuta.

Kada je pita gotova, izvadite je iz pećnice i pustite da se dobro ohladi. Lako će se odvajati od posude jer ste je prethodno namastili. Prije serviranja posipajte je šećerom u prahu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s