Jamie Oliver – Raženi soda kruh #EverydaySuperFood

Kad god želim proslijediti neki od recepata koje je osmislio i u svojim brojnim knjigama i časopisima objavio Jamie Oliver, ne mogu, a da ne počnem priču tako što ću ponovo reći da jednostavno obožavam tog čovjeka. Osim što je beskrajno simpatičan, on je veliki borac u promociji zdrave prehrane i domaće kuhinje.

Njegova zadnja knjiga – Everyday Super Food – posebno me oduševila jer sadrži brojne recepte za zdrave i jednostavne obroke. Ja, kao netko tko konstantno vodi bitku s kilogramima, morala sam imati ovu kuharicu. Gotovo svakodnevno tražim inspiraciju u ovoj knjizi, pa sam tako već isprobala nekoliko recepata, dok sam ovaj za kruh odlučila podijeliti s vama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Uvijek kada krenem s nekom vrstom dijete, posebne i zdravije prehrane, ono što mi nedostaje više od ičega je – kruh.  Teško je naći pravi nadomjestak. Rižini krekeri, tortilje i sl. su ok, ali kruh i dalje nedostaje.

Osim što za ovaj kruh treba malo sastojaka, također je potrebno i malo vremena jer nije potrebno dizanje tijesta, a svidjet će se svima, pa tako neće biti teško nagovoriti ostatak ukućana na zdravu prehranu, nego će ona postati dio svakodnevice, što i jest cilj.

SASTOJCI:
250 g pšeničnog integralnog brašna
100 g raženog brašna
50 g zobenih pahuljica
1 žličica sode bikarbone
1 žličica soli
1 veliko jaje
300 ml tekućeg ili čvrstog jogurta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


POSTUPAK:
Pećnicu zagrijte na 190°C.
Pomiješajte jogurt i jaje i stavite na stranu. U velikoj posudi pomiješajte brašna, zobene pahuljice, sodu bokarbonu i sol. U smjesu suhih sastojaka vilicom umiješajte smjesu od jaja i jogurta. Pomalo će se sastojci povezati, pa smjesu izvadite na pobrašnjenu podlogu i umijesite lagano čvrsto tijesto.
Ovaj kruh ne mora se dugo mijesiti. Mijesite ga dok ne dobijete čvrsto tijesto. Po potrebi dodajte brašna.
Oblikujte  ‘lopticu’ pa stavite na pobrašnjenu podlogu i spljoštite blago kruh (na oko 3cm visine). Blago pobrašnite površinu i zarežite oko 0,5 cm oštrim nožem.
Kruh pecite oko 40-45 minuta.

Kruh se odlično slaže sa slatkim i slanim dodacima, a može se i tostirati. Možete ga jesti i toplog…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s