Pašteta od Pilećih Jetrica #homemade

Priznajmo sami sebi, svi volimo povremeno namazati paštetu na kruh. Ako ništa drugo, ko klinci smo je jeli i u vrtiću i doma i kod bake i dede … i ništa nam nije bilo. No, u današnje vrijeme kada više niti sam proizvođač ne zna šta je u nju umiksao jer – ‘Pa šteta je to baciti’ …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Meni omiljena pašteta je ona u kojoj znam sve sastojke koji su umiksani, pa evo i recepta:

SASTOJCI:
300g maslaca
maslinovo ulje
2-3 ljutike (ili 1 mala glavica luka)
2 češnja češnjaka
400g pilećih jetrica (očišćenih)
3 grančice kadulje
1 dcl brandyja
sol
papr
muškatni oraščić
chilli prah

POSTUPAK:
Na sam početku jedan savjet: na tržnici kupite oko 500g-550g pilećih jetrica. Kada ih očistite, ostat će vam oko 400g potrebnih za paštetu.

Prije svega, potrebno je jetrica očistiti od žilica i svega što nam ne treba. Zatim, ljutiku ili luk narezati na tanke trakice, a češnjak očistiti i naribati na ribežu ili protisnuti.
Pećnicu zagrijte na 110°C pa u malu posudicu ili tavicu stavite pola količine maslaca (150g) i pustite da se otapa oko 7-10 minuta. Primjetit ćete kako se čisti prozirni, ali jarko žuti dio maslaca odvojio od onog kremastog. Odgrabite u posebnu zdjelicu pročišćeni maslac, a kremasti dio ostavite za poslije.

Na malo maslinovog ulja pirjajte ljutiku/luk i češnjak. Pirjajte na slaboj vatri kako češnjak ne bi zagorio. Ljutika/luk trebaju biti blago karamelizirani i aromatični. Stavite odmah u mikser, pa tavi obrišite paprinatim kuhinjskim ručnikom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U tavu sada stavite jetrica i šaku listova kadulje, također na srednju vatru i pecite ih sa svake strane par minuta. Nemojte ih prepeći, neka u sredini ostanu blago roza. Zatim, zalijte jetrica i kadulju s brandyjem i pirjajte još par minuta dok alkohol ne ispari.

I jetrica i brandy i kadulju sada stavite u mikser u kojem se već nalaze ljutika/luk i češnjak i miksajte. Nakon prvog miksanja, dodajte ostatak maslaca (150g) koji ste prethodno otopili + kremasti dio maslaca s početka recepta. Začinite sa soli, paprom, muškatnim oraščićem i chilli prahom pa miksajte. Svakako probajte pa začinite prema potrebi još.

U posudu za serviranje prebacite paštetu. Protresite kako bi se površina izravnala pa posipajte s par listova kadulje i prelijte pažljivo s pročišćenim maslacem.
Ovaj maslac služi kao svojevrsni konzervans pa tako pašteta može u posudici s poklopcem trajati i više dana.

Pustite da se bez poklopca hladi minimalno 1 sat ili dok se maslac na vrhu ne stvrdne. Zatim poklopite i pospremite u frižider ili odmah servirajte uz vaš omiljeni kruh i uz fini sir.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s