Ljubavni Cheesecake by ABC sir

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


SASTOJCI:
(za protvan promjera oko 20-22 cm i visine oko 8 cm)

ZA PODLOGU:
250g keksa
7-8 jušnih žlica rastopljenog maslaca

ZA SREDNJI SLOJ OD SIRA:
900g ABC sira
230g šećera
1 vanili šećer
1 do vrha puna jušna žlica gustina
prstohvat soli
120g kiselog vrhnja (s više masnoće)
2 jušne žlice limunovog soka
korica od 1 limuna
3 velika jaja
1 žutanjak

ZA PRELJEV:
450g smrznutih višanja
115 ml vode + 2 jušne žlice vode dodatno
230g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
2 do vrha pune jušne žlice gustina
2 listića želatine

POSTUPAK:
Sat vremena prije početka izrade torte izvadite ABC sir iz frižidera kako bi omekanio na sobnoj temperaturi.
Ugrijte pećnicu na 170°C.

Kekse izmrvite u mikseru tako da dobijete brašno, pa pomiješajte dobro s otopljenim maslacom.
Protvan za pećenje namastite – dno i stjenke – pa dodatno dno obložite masnim papirom.
Smjesu od keksa i maslaca podjednako rasporedite po cijeloj površini i utisnite pomoću žlice. Pecite oko 10 min.
Izvadite iz pećnice pa ohladite u potpunosti prije nego izlijete smjesu od sira.

U većoj posudi miksajte redom: omekšani ABC sir, šećer, sol, vaniliju i gustin. Zatim dodajte vrhnje, limunov sok i koricu pa ponovo miksajte. Postepeno dodajte jedno po jedno jaje i na kraju i žutanjak pa dobro izmiksajte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Protvan ili posudu u kojoj pečete tortu obložite izvana folijom. Smjesu od sira zatim rasporedite po ohlađenoj podlozi od keksa i stavite unutar drugog protvana u koji ćete uliti oko 1 cm ključale vode te brzo staviti u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite oko 50-60 min na 170°C.

Nakon 50tak minuta, rubovi torte će se blago zarumeniti, dok će sredina biti još mekana. Kada je torta pečena, ugasite i otvorite pećnicu, pa pustite tortu da se hladi u pećnici sat vremena.
Kada se torta u pećnici hladila sat vremena, izvadite je iz pećnice, pa prođite nožem uz rub iako se vjerojatno već i sama odvojila od ruba protvana.

Dok se torta hladi pripremite preljev.

Zagrijte do vrenja višnje, vodu (115ml), šećer i vaniliju uz povremeno miješanje. Sadaće vam trebati onih dodatnih 2 žlice vode i 2 žlice gustina. Gustin otopite u vodi.
Višnje maknite s vatre pa umiješajte gustin. Vratite na vatru i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne.
Želatinu namačite u hladnoj vodi oko 5 minuta pa umiješajte u višnje i pustite da se ohladi, pa prelijte preko torte.

Savjet: Ukoliko imate plići kalup, prepolovite količine za smjesu od sira i pecite 15tak minuta kraće.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s