Nema torte do čokoladne torte

Moj tata je znao reći da on priznaje jedino kolače s čokoladom. E pa tata, ova je za tebe! ❤

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Htjela sam čisto čokoladnu tortu ipak malo doraditi s nekim ‘kontra’ okusom pa sam dodala arancine i mljevenu narančinu koricu.

SASTOJCI:
Za biskvit:
240 ml ulja
2 šalice šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
4 jaja
1 šalica brašna (cca  130g brašna)
90g kakaa u prahu
1/2 čajne žličice praška za pecivo
malo soli
(puna šaka arancina)* opcionalno

Za kremu (ganache):
400g čokolade
200 ml vrhnja za šlag

Za ukrašavanje:
150g čokolade za kuhanje
1 žlica ulja
arancini (opcionalno)
2 žličice mljevene korice naranče (Harissa)
*NAPOMENA: Poduplajte količine ukoliko želite da cijela površina torte bude ukrašena ‘kapljicama’ čokoladne kreme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POSTUPAK:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Pomiješajte suhe sastojke – brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi izmiksajte jaja, šećer i vaniliju, pa dodajte ulje. Pomiješajte sve sastojke mikserom pa ručno umiješajte nasjeckane arancine. Smjesu izlijte u kalup promjera cca 20-22 cm i pecite oko 50-60 min. Čačkalicom probajte je li pečen. Ako malo ostaje smejse na čačkalici nema veze, važno je da ne pečete manje od 50 min u kalupu ovog promjera.

Za ukras na pari otopite čokoladu s uljem. Pustite da se otopljena čokolada hladi oko 15-20 minuta pa je izlijte i razmažite na masni papir. Sada posipajte čokoladu arancinima i kroz sito mljevenom koricom naranče. Pustite da se u potpunosti ohladi/stvrdne pa nalomite na nepravilne komade.

Krema je najjednostavnija moguća, ali i najfinija. Klasični ganache. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja pa prelijte preko čokolade koju ste prethodno natrgali na kockice. Miješajte dok se čokolada ne otopi pa pustite na stranu. Ako se dogodi da se krema previše stvrdne do trenutka primjene, stavite je negdje na toplo, može čak i u toplu pećnicu kako bi se otopila ili samo omekanila.

12540621_464758750380708_8503904585310320344_n

UKRAŠAVANJE:
Biskvit pustite da se u potpunosti ohladi. To je važno jer bi se krema mogla otopiti ako je biskvit još topao. Rubove torte premažite tanjim slojem kreme i ‘zaljepite’ nepravilne komade otopljene čokolade.
*Kremu stavite u dresir vrećicu i po površini istiskujte u obliku kapljica. Krema ne smije biti previše meka nego ohlađena i blago stvrdnuta kako bi ‘kapljice’ od ganachea stajale uspravno.
Na kraju posipajte s malo kakaa u prahu (kroz sito) i pustite da se hladi.

Poslužiti možete uz šlag.

12439050_464860167037233_3192644320530686072_n

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s