Cinnamon Rolls s Jabukama i Bundevom

PB222492.jpg

Ovogodišnja kraljica jeseni u mojoj kuhinji definitivno je bundeva. Kupila sam ih preko nekoliko i napravila pire koji sam smrznula. Nadam se da će potrajati cijele zime.

Bundeva nema gotovo nikakav okus, ali se savršeno uklapa s cimetom i drugim zimskim začinima poput klinčića, muškatnog oraščića, đumbira, anisa itd. Ovaj puta koristila sam Kotanyi mix začina za medenjake i cimet.

Osim u zimsko doba blagdana, ljubitelj sam cimeta cijele godine, a ovaj recept mi je posebno drag. Ovaj putam Cimet rolice sam ‘sprijateljila’ s pireom od bundeve.

SASTOJCI:
za protvan za pečenje: 33×23 cm minimalno. Može i u veći.
1 šalica (CUP) = 240ml

Za tijesto:
7g instant kvasca
1/2 šalice tople vode
1/2 šalice toplog mlijeka
1/4 šalice šećera
76g otopljenog maslaca
1 žličica soli
1 šalica pirea od bundeve
1 jaje
1 žličica začina za medenjake
4-5 šalica brašna (glatkog)

Za punjenje:
3 manje jabuke
sok od 1/2 limuna
100g maslaca (otopljenog)
3/4 šalice šećera
1/4 šalice smeđeg šećera
2 jušne žlice cimeta
1 žličica začina za medenjake

Za preljev od krem sira i vanilije:
115 g krem sira (ja uvijek koristim ABC sir)
60g maslaca (na sobnoj temperaturi)
2 žlice šećera u prahu (ili prema okusu)
1 mahuna vanilije
1/2 žličice meda
1/4 žličice soli

PB222503.jpg

POSTUPAK:

U toplu vodu stavite jednu žličicu šećera (izgrabite iz ukupne količine šećera), instant kvasac i promiješajte pa pustite da stoji dok kvasac ne odreagira.

U međuvremenu pomiješajte sve sastojke osim brašna – jaje, šećer, mlijeko, maslac, sol, pire od bundeve, začine. Izmiksajte sve pa dodajte u smjesu izrađeni kvasac. Zatim postepeno dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Prema potrebi dodajte još brašna dok ne dobijete meko, ali svileno tijesto koje se ne lijepi za prste.
Tijesto sada stavite u pobrašnjenu posudu, pokrije prozirnom folijom i krpom pa stavite na toplo mjesto da se diže oko 1 sat minimalno.

Dok se tijesto diže pripremit mix šećera i začina za punjenje. Jabuke ogulice i narežite na male kockice pa prelijte limunovim sokom kako ne bi potamnile. Maslac otopite i pustite na stranu.

Kada se tijesto diglo ponovo ga premjesite pa izvaljajte na otprilike 40×25 cm veliki pravokutnik.
Ispod pobrašnite kako se tijesto ne bi ljepilo.
premažite cijeli pravokutnik maslac. Ne štedite na maslacu. Pazite samo da nije pre vruć. Zatim posipajte smjesom šećera i začina ravnomjerno. Iskoristite cijelu količinu.
Sada, rasporedite kockice jabuka pa zarolajte pažljivo.

Protvan za pećenje premažite maslacem i posipajte s malo šećera.
Rolice narežite na oko 3 cm debele dijelove i slažite kako vas volja u protvan. Ostavite između rolica malo mjesta.
Pustite rolice da se dižu oko 45 minuta.

10tak minuta prije pećenja zagrijte pećnicu na 180°C. Kada su se digle, rolice stavite  pećnicu na oko 320 minuta ili dok se ne zarumene.

Dok se rolice peku, pripremite preljev od krem sira. Maslac i krem sir ostavite van frižidera čim počnete mijesiti tijest kako bi omekanili.
Pomiješajte meki maslac i sir, dodajte malo meda i šećera u prahu (dozirajte pažljivo), pa umiješajte sredinu mahune vanilije.

Kada su rolice gotove, pustite ih da se kratko samo ohlade (5-10 min) pa premažite preljevom.

Rolice poslužite uz kavu ili čaj, za doručak ili pak za desert. Svakako ih probajte dok su još tople i meke …

P.S. U nedostatku pirea od bundeve, pazite na količinu brašna koja treba biti manja. Ostali sastojci ostaju isti. 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s