Jesenska juha od gljiva i krumpira

Jesen nam je stigla, a s njome i jesenski plodovi i okusi. Danas je pravi jesenski kišni dan, pa je ova juha kao stvorena da vas ugrije.

Svatko ima neki svoj recept, a ja sam svoj ‘izmislila’ onako usput … kuhajući juhu od onoga što sam našla u frižideru.

SASTOJCI:

500g gljiva – ja sam koristila šampinjone, ali može biti i mix drugih gljiva. Važno je da gljive ne perete pod vodom, očistite ih s papirom, oribajte i slično, no ne ispirite pod vodom jer će upiti tekućinu.

1 veća glavica luka

1-1,5 L vode ili temeljca

1 kocka za juhu (ukoliko ne koristite temeljac)

2 srednja krumpira + 1 veći batat

2dcl bijelog vina

sol, papar, chilli, vegeta

svježi (ili sušeni) vlasac

1 žlica svinjske masti (ili ulje)

gustin 1-2 žlice

200g vrhnja za kuhanje

POSTUPAK:

Luk nasjeckajte na sitne kockice i pirjajte na masti. Posolite i popaprite luk. Kada je luk omekanio dodajte nasjeckane gljive i dinstajte na srednjoj vatri.

Kada gljive omekane dodajte malo soli i papra te 1 dcl bijeloga vina. Nakon što vino kratko prokuha dodajte vodu i kocku za juhu (ili temeljac). Nemojte odmah izliti svu vodu nego prema tome koliko želite da bude gusto tj. rijetko.

Kada je – sada već juha – zakuhala, dodajte krumpir i batat nasjeckane na kockice.

Kuhajte napola pokriveno.

Nakon 15tak minuta probajte ukoliko su krumpir i batat kuhani pa dodajte još 1 dck bijeloga vina i začinite sa soli, paprom i chillijem po potrebi.

Pred kraj kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje. Odgrabite tada malo tekućine u kojoj ćete promiješati gustin pa dodajte u juhu i promiješajte pa na samom kraju kuhanja dodajte vlasac.

Kod posluživanja predlažem da dodate malo kiselog vrhnja i dodatno posipate vlascem.

I za kraj… kod ovakvih jela bitno je da za vrijeme cijelog kuhanja probavate i razmišljate o okusima i igrate se bez straha. Dodajte začine koje volite. Ukoliko ne volite chilli i ljutinu, dodajte malo crvene paprike za boju. Ukoliko imate i druge gljive slobodno kombinirajte. Umjesto krumpira u juhu stavite samo batat ili samo krumpir.

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Podgora Sea says:

    Mmm.. guste krem juhe s gljivama 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s