Galetta sa Šljivama

Sezona je šljiva, a kolači sa šljivama su meni među omiljenima. Pogotovo ovako rustikalni i jednostavni kolači.

Galettu sam nedavno radila u kombinaciji s jagodama i ricottom, a ovaj puta su na redu šljive u kombinaciji s bademima, orasima, cimetom i nezaobilaznim sladoledom 🙂

TIJESTO – za jednu veću ili dvije manje  galette

2 šalice glatkog brašna (i još pola šalice za rezervu i posipanje)

170 g maslaca

1 žličica šećera

Prstohvat soli

1/3 šalice ledeno hladne vode

FILA

500g šljiva

100g mljevenih oraha

smeđi šećer

badem listići

1/2 šalice zobenih pahuljica

cimet

2 žlice gustina

sok od 1 limuna

malo mlijeka

Pećnicu zagrijte na 200°C

Šljive operite, prepolovite i očistite od koštica pa prelijte s limunovim sokom, dvije žlice smeđeg šećera i dvije žlice gustina pa promiješajte i pustite da stoji.

Zatima, zasucite rukave i rukama od brašna (u koje ste po želji dodali zobene pahuljice) i maslaca zamijesite prhko tijesto. Kada su se sastojci povezali dodajte vodu kako bi tijesto dobilo na elastičnosti. Ako vam se učini da je vode previše i tijesto je postalo gnjecavo, dodajte jednu do dvije žlice brašna i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.

Ukoliko želite dvije manje galette, prepolovite tijesto i zamotajte u prozirnu foliju stavite u hladnjak da se malo ‘stisne’ tj. ohladi.

Nakon što je tijesto ‘odležalo’, na radnoj površini razvucite prozirnu foliju i stavite tijesto, pa zatim prekrijte drugim slojem prozirne folije i valjajte. Tako se tijesto neće ljepiti, a lijepo će se ravnomjerno razvaljati.

Tijesto treba biti tanko, oko 1-2 mm. Razvaljano tijesto stavite na masni papir, ali ne zaboravite odstraniti foliju.

Na sredinu posipajte smjesu od cimeta, mljevenih oraha i smeđeg šećera. Svakako od ruba ostavite oko 3cm koje ćete na kraju presaviti. Zatim rasporedite šljive ali bez tekućine koju su pustile. Šljive poslažite tako da je unutrašnjost šljive prema gore, a koža prema dolje. Šljive zatim posipajte s još malo smeđeg šećera i presavijte rubove.

Rubove zatim premažite s malo mlijeka i posipajte sa šećerom, zobenim pahuljicama i listićima badema i pecite oko 40-45 minuta na 200°C. Povremeno okrenite kako bi se ravnomjerno ispeklo i pazite da ne zagori.

Moj je savjet da servirate galettu još toplu s kuglicom sladoleda od vanilije na vrhu.

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Nina says:

    ooodlično izgleda! 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s