PATKA A L’ORANGE

‘Gnjavi’ mene moj dragi već mjesecima da mu pripremim DUCK A L’ORANGE. Zna on da bi ja za njega sve napravila, pa je pribavio patku i ja više nisam mogla ništa drugo nego primit se posla.

Patkica je imala oko 2kg, možda i nešto manje. Opskrbili smo se svim potrebnim sastojcima i krenuli u akciju:

SASTOJCI:

Patka (cca 2 kg)

1 cijela naranča

Kineski FIVE SPICE

500 ml soka od cijeđene naranče

Kora od 1 naranče

Svježi đumbir cca 5-6 cm

Soja sos

1 žlica meda

1 veća mrkva

1 veći ljubičasti luk

tri grančice svježeg ružmarina (opcionalno)

Sol, papar, šećer

Nakon prva tri koraka patku pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 1 sat i 20 minuta.

U međuvremenu koru od jedne naranče (koju ste ogulili na trakice gulilicom za krumpir) i svježi đumbir narežite na tanke trakice. Zatim,  u plitkoj tavi pripremite premaz. U tavu stavite 500 ml soka od cijeđene naranče, 1 žlicu meda, dvije žlice šećera i dvije žlice soja sosa te prethodno narezanu koru naranče i svježi đumbir.

Na srednjoj vatri ‘kuhajte’ premaz dok tekućina ne ishlapi i dobijete ‘pekmezasti’ premaz (kao na slici ispod)

Nikako nemojte u potpunosti zanemariti patku dok se peće i dok u međuvremenu pripremate ostale sastojke. Potrebno je povremeno patku preliti s masti koja se topi ispod nje dok se peče.

Nakon što se patka pekla sat i 20 minuta, izvadite je iz pećnice i iz protvana na dasku, a masnoću koju je pustila izlijte u šalicu. (ovo će nam trebati kasnije)

Ipak, nemojte ocijediti baš svu masnoću, ostavite nešto malo na dnu.

Nasjeckanu mrkvu i luk rasporedite po protvanu ali prethodno promiješajte tako da povrće preuzme okuse od masnoće koju je patka pustila Već sada mirisi će biti predivni. povrće neka bude više na srediti protvana u jednom sloju. na vrh poslažite (ukoliko imate) ružmarin. Ovo nije obavezno. Našao se na vidiku u frižideru pa mi se činilo zgodno da ga uklopim u ovu priču.

Patku vratite na povrće pa je premažite ‘pekmezastom’ smjesom koja se do sada već malo ohladila i postala još gušća. Ne morate potrošiti svu smjesu, ostavite nešto i za poslije kada ćete dodatno moći preliti patku.

Vratite patku u pećnicu, povećajte temperaturu na 200°C i pecite još oko 30 minuta.

Patka će pocrniti na površini, ali neka vas to ne brine. To je ono zbog čega ćete kasnije lizati prste… DOSLOVCE!

Uz patku možete poslužiti razne priloge. Obzirom na intenzivan okus patke i premaza predlažem da to bude nešto neutralno.

Mi smo za prilog imali kuhanu brokulu, salatu i mlince. Tu se sada sjetite one masnoće od patke koju smo prelili u šalicu. S nekoliko žlica masnoće prelijte prethodno kuhane mlince, promiješajte i stavite samo na kratko u pećnicu, pa poslužite.

Ova patka će biti nešto o čemu ćete još dugo pričati. Fantastičan spoj okusa i mirisa preplavit će cijeli stan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s