Zeleni Matcha Kolač s Trešnjama i Medom

Organic-Matcha-Green-Tea

Nedavno sam čitala o MATCHA zelenom čaju koji se proizvodi u Japanu, a metoda obrade listića potječe iz dinastije Sung (960. – 1278.).

Danas se listići beru četri tjedna prije prve berbe dok je grmlje čaja još prekriveno da se spriječi doticaj lišća sa svjetlošću. Lišće je zbog toga malo i tamno zelene boje. Nakon berbe slijede postupci parenaj te sušenja listića i na kraju lističi se drobe u kamenom mlinu. Čaj koji se pravi od ovog praha vrlo je cijenjen i skup. Danas se u Japaniu rabi za Cha No Yu, čajnu ceremoniju te ga koriste budistički svećenici prilikom meditacija.

Čaj je izuzetno bogat vitaminima A, B, C i E, u sebi sadrži katehin, karotin zato jer se pri pijenju čaja pije i prah čaja te se po tome ovaj čaj razlikuje od ostalih zelenih čajeva. To ga čini izuzetno ljekovitim. (izvor: http://www.cajlijecenjebolesti.com)

Matcha se i u Japanu i u Europi koristi i kao dodatak nekim jelima – slasticama, sladoledu, čokoladi, mliječnim napicima i sl.
Matcha čaj podiže energiju, čisti organizam, jača metablizam i sagorjeva masti. (izvor: http://www.prakticanzivot.com)

Prvo sam preokrenula sfere interneta, pa sam obišla grad kako bi našla matcha prah. Olakšat ću vam muke i reći da matcha prah možete naći u Harissa prodavaonici začina u Masarykovoj 3 u Zagrebu.

Ja sam Matcha prah koristila za kolač s trešnjama.

SASTOJCI:

4 cijela jaja

prstohvat soli

2 kisela vrhnja

200 g grisa

4 žlice meda + 1 žlica meda za trešnje (ili višnje)

1 žlica ekstrakta vanilije

korica od 1 limuna

200 g trešanja (ili višanja)

3 žličice matcha čaja u prahu

šećer u prahu za serviranje

Sastojci će vam se činiti poznatima jer su gotovo isti kao kod zlevanke, no ipak je postupak malo drugačiji.

Pećnicu zagrijte na 180°C

svježe ili smrznute trešnje ili višnje očistite od koštica i promiješajte s 1 do 2 žlice meda i pustite sa strane.

Odvojite žumanke i bjelanjke.

Od bjelanjaka mikserom izradite čvrsti snijeg. Ne zaboravite prije miksanja dodati prstohvat soli.

U drugoj posudi žutanjke miješajte pjenjačom. Dodajte redom ostale sastojke: vrhnje, med, vaniliju i limun pa promiješajte. Zatim dodajte matcha prah i gris pa ponovo miješajte.

Na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka i miješajte dok se ove dvije smjese ne spoje u jednu. Ne miksajte i ne žurite kako bi smjesa bila prozračna i kako snijeg od bjelanjaka ne bi splasnuo.

Posudu za pečenje (manji lim ili okruglu posudu za pite) premažite s malo ulja i posipajte s malo grisa kako se kolač ne bi primio za dno.

Smjesu izlijte u posudu za pečenje i po vrhu rasporedite višnje s medom.

Pecite oko 50 minuta ili dok na vrhu ne dobije zlatnu boju.

Pustite da se malo barem ohladi prije rezanja, a kod serviranja posipajte šećerom u prahu.

I za kraj, sigurno se pitate, hoće li matcha kolaču dati i okus osim boje. Odgovor je DA, hoće. Ukoliko ste ljubitelj okusa zelenog čaja kolač će vam se svidjeti, iako, svidio se i onima koji zeleni čaj ne vole.

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Angie says:

    Ne sumnjam u okus, djeluje fino, ali vidim da u spomenutoj trgovini limenka od 30 g košta preko 330 kuna, pa iskreno, s obzirom na dobrobiti matche i cijenu, staviti takvo nešto u kolač mi je blago rečeno grijeh. :/
    Btw – matcha u Kući zelenog čaja, ista količina, košta 170 kuna. 😉

    Like

  2. Draga Angie, Matcha se u Harissi može kupiti i na grame, koristila sam 3 žličice, a to je koštalo oko 30 kn. Vjerujem da ima i jeftinijih mogućnosti. Harissa mi je bila najbliža 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s