Fina Torta Bez Imena

Ne znam kako bi nazvala ovu tortu … Torta od voća, kolač od voća i kreme od sira i šlaga s čokoladnim biskvitom…. ništa ne opisuje ovu tortu u pravom smislu riječi.

Osim što ne sadrži brašno niti šećer, ova torta je dovoljno slatka, ali i dovoljno osvježavajuća.

Pa, krenimo 🙂

SASTOJCI:

Biskvit

6 jaja

250g čokolade (za kuhanje ili s većim postotkom kakaa oko 70%)

200g maslaca

žličica soli

50g mljevenih badema, oraha ili lješnjaka

4 žlice meda

Krema

400 g slatkog vrnja za šlag

400 g krem sira

1 žličica ekstrakta vanilije

2-3 žlice meda

Voće

Bobičasto voće – jagode, trešnje ili višnje, maline, kupine, ribizl

POSTUPAK:

 1. Biskvit:

– pećnicu zagrijte na 170°C

– na pari otopite maslac, čokoladu i sol.

– Odvojite žumanjke od bjelanjaka, pa žumanjke miksajte s dvije žlice meda, a s druge žlice meda miksajte s bjelanjcima dok ne dobijete čvrsti snijeg.

– u žumanjke ulijte otopljenu čokoladu uz miješanje, pa dodajte i bademe.

– na kraju umiješajte i snijeg od bjelanjaka miješajući ručno, nikako mikserom.

– pecite u kalupu promjera 20cm. Pecite kolač između 45 i 60 minuta. Nakon 45 minuta provjerite štapižem da li je biskvit pečen.

– dok se biskvit bude pekao poprilično će nabubriti, a kad je gotov i počne se hladiti splasnut će, ali neka vas to ne brine. Biskvit će u sredini imati blagu udubinu, no to ćemo kasnije sakriti u slaganju torte

– biskvit ne režite dok se u potpunosti ne ohladi, najbolje tek drugi dan

2. Krema

– krem sir izmiksajte s medom i vanilijom

– od slatkog vrhnja napravite šlag i pomiješajte sa sirom

3. Slaganje torte

Voće pripremite na način da ga operete i narežete na manje komadiće, šnitice ili kako vam se najviše sviđa. Višnjama ili trešnjama naravno izvadite koštice, a maline i kupine ostavite u komadu kako bi sokovi ostali u voću. Voće nemojte dodatno šećeriti jer kiselost voća daje svježinu kolaču i tekućina ostaje u voću ukoliko ga ne šećerite.

Tortu razrežite na dva dijela. Doljnji biskvit namažite kremom i rasporedit u debljem sloju preko cijele površine biskvita. Zatim na kremu rasporedite voće prema želji. Gornji biskvit položite naopako, tako da vam je sada gornja strana u potpunosti ravna. Udubina koju sam spominjala ranije sada dolazi s doljnje strane kako bi dalo prostora voću.

Na vrh torte ponovo namažite kremu i na kremu rasporedit ostatak voća. Radi dekoracije postavite i nekoliko cijelih jagoda, višanja i ostalog voća.

Torta je najbolja kroz dan do dva dok je voće svježe, ukoliko uopće tako dugo ostane nepojedena 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s