Zlevanka sa sirom i jagodama

Napokon možemo reći ‘POČELA JE SEZONA JAGODA!’ 🙂 jupiiiii

Pazim ja tako već najmanje mjesec dana da ne jedem slatko, da ne jedem brašno… i tako po redu. Uglavnom ide, uglavnom je užasno teško za jednog gurmana poput mene paziti što jedem.

Naišla sam tako na recept jedne od mojih omiljenih blogerica – Domaćica za zlevanku s grisom. Čini se dosta ‘zdravo’, pa ‘ajmo probati.

SASTOJCI:

4 cijela jaja

prstohvat sol

2 kisela vrhnja

200 g grisa

100 g šećera 9 žlica meda + 1 žlica meda za jagode

1 vanil šećer 1 žlica ekstrakta vanilije

korica od 1 limuna

250 g posnog sira

250 g jagoda

Ono što je posebno super kod ovog kolača je da vam ne treba uopće mikser, samo vaga ako nemate odokativne sposobnosti odrediti gramažu sira i grisa.

Jagode narežite na četvrtine, prelijte 1 žlicom meda, malo promiješajte i pustite da odstoji dok umutite ostale sastojke.

Sastojke miješamo sve u istoj posudi redom: jaja + sol pjenjačom umutimo pa dodajemo redom vrhnje, gris, med, vaniliju, limun i kada smo to dobro promiješali i umutili dodamo sir i blago promiješamo.

Lim za pečenje namastite s malo ulja i posipajte grisom, pa izlijte smjesu, a po vrhu rasporedite jagode.

Pecite oko 50 minuta na 180°C u prethodno zagrijanoj pećnici.

Ovaj kolač idealan je za doručak jer je dosta zasitan, a i nije presladak (osim ako ne pretjerate s medom ili šećerom). Za slatkoljupce u obitelji posipajte sa šećerom u prahu 🙂

11255362_10152691233921082_6446573415806533797_n

11248076_371623269694257_1268583812200566525_n

u slast

m.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s