Lignje na gulaš s gamberima i maslinama

13086_360965940759990_9202892239461445740_n

Nemojte me krivo shvatiti, ali doći do pravih jadranskih liganja u Zagrebu nije lako niti jeftino, a  pripremiti ih kako treba je moguće samo negdje uz more, pod nekom pekom ili na roštilju. Zato, smrznute lignje iz nekih dalekih mora gotovo uvijek pripremam na ovaj način.

Od prvog puta kada sam radila ovaj ‘gulaš’ do danas svaki puta je sve bolji i bolji. U pravilu, kao i svaki drugi gulaš, uvijek je bolji nakon što odstoji barem jedan dan, ali svakako možete u njemu uživati i čim je gotov.

SASTOJCI:

450-500 g smrznutih ili svježih liganja

350 g gambera, repova kozica, škampa …

500 g soka od rajčice

240g pelata (ocijeđena masa)

2 srednje glavice luka

2 dcl crnog vina

10 crnih maslina

3 velika krumpira (oko 0,5 kg)

cca 0,5 l vode

1 do vrha puna jušna žlica brašna

maslinovo ulje

crvena paprika

chilli prah

češnjak

sol

papar

peršin

kiselo vrhnje

Luk nasjeckajte na sitne kockice i zajedno sa češnjakom (u prahu ili svježim) lagano dinstajte na maslinovom ulju. Na luk dodajte malo crvene paprike, chilli praha prema želji (i ne morate), žličicu soli, prstohvat papra i dinstajte dok luk ne omekani.

Lignje nasjeckane na kolutiće stavite na dinstani luk, a zatim dodajte i gambere i posipajte brašnom te dobro promiješajte i pustite da se dinsta uz miješanje.

Pelate nasjeckajte na kockice ili jednostavno koristite one već nasjeckae i stavite nakon što ste kratko prodinstali lignje s gamberima i lukom. Na to izlijte svih 500g soka od rajčice. dobro promiješajte i pustite da zakuha. Promiješajte povremeno.

Nakon što zavrije neka kuha oko desetak minuta, a zatim dodajte oko 0,3 L vode i pustite ponovo da zakuha i kuhajte oko 20-30 minuta. Promiješajte povremeno.

Dodajte vino i ponovo pustite da kuha oko 15 minuta uz povremeno miješanje.

Krumpir ogulite i nasjeckajte na sitnije kockice, ali ne presitne niti prevelike kako se ne bi morao predugo kuhati. Probajte i začinite s još soli i papra ukoliko je potrebno, pa ubacite krumpir u gulaš i kuhajte dok krumpir nije kuhan (probajte).

Na samom kraju u gulaš ubacite masline i peršin.

Moj prijedlog je da servirate uz malo kiselog vrhnja, ali nije nužno.

Jednom kada skuhate i probate ovaj morski gulaš, obećajem, često će biti na meniju, pogotovo zato jer je drugi dan još bolji 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s